کسب و کار مجازی

با توسعه فناوری‌های نوین و پیشرفت بشر در حوزه اینترنت و فضای مجازی، امکان کسب درآمد آنلاین را برای همه افراد حتی با سرمایه کم و بدون محدودیت زمانی و مکانی فراهم کرد. کسب و کار مجازی (بازاریابی اینترنتی) به کسب و کارهایی گفته می‌شود که از طریق اینترنت و با توجه به پتانسیل‌های اینترنتی شکل می‌گیرد. در کسب و کار اینترنتی موفق، اولین قدم انتخاب ایده مناسب با توجه به توانایی و استعدادهای هر فرد است.

بعد از سالهای طولانی که از پیشرفت اینترنت و استفاده از آن در کشور، از طرق مختلف می گذرد، می توان گفت به تازگی نحوه استفاده از اینترنت در کسب و کارها و قدرت اینترنت در ایجاد کسب و کار و پیشبرد آن شناخته شده و از اینترنت و فضای مجازی که یک پتانسیل قوی برای ایجاد کسب و کار است استفاده می شود. البته این موضوع فواید و مضراتی هم دارد که با توجه به گستردگی و تنوع کسب و کار در فضای مجازی میتوان فواید آن را بیشتر از ضررها دانست.

باید به این نکته توجه داشته باشید که هرچقدر در ایده خلاقانه‌ای که انتخاب کرده‌اید تلاش و پشتکار و کافی داشته باشید، موجبات موفقیت شما در عرصه کسب و کار مجازی فراهم می‌کند.

ایده های خلاقانه خود را باید در حول محور این موضوع انتخاب کنیم:

  • جستجو و بررسی محیط پیرامون خود و انتخاب ایده‌ای که کاربران به آن نیاز بیشتری دارند
  • از اثربخش بودن ایده انتخابی خود اطمینان حاصل کنید
  • ارائه یک دوره آزمایشی از ایده خلاقانه‌ای که انتخاب کرده‌اید در دنیای واقعی و تست آن

بهترین کسب و کار مجازی، راه اندازی فروشگاه اینترنتی است که نسبت به سایر کسب و کارها از قدرت، مقاومت و سوددهی بیشتری برخوردار است.

ازجمله انواع کسب و کارهای مجازی عبارت‌اند از:

  1. کسب و کارهایی که هدفشان فروش یک محصول و یک کالا است؛ (فروشگاه اینترنتی). ازجمله آن می‌توان به شبکه اینستاگرام که اغلب افراد در آن به فروش محصولاتی از قبیل کیف، کفش غیره می‌پردازند پرداخت.
  2. کسب و کارهایی که خدمات خاصی را انجام می‌دهند؛ (فروش خدمات ). مثل کار تایپ یا وبلاگ نویسی.
  3. کسب و کارهایی که با ارائه آموزش‌های خاص، درآمد کسب می‌کنند؛ ( فروش محتوا). مثل آموزش آشپزی یا آموزش خیاطی.

چرا کسب و کار مجازی مهم است؟

چرا کسب و کار مجازی مهم است؟

همان‌طور که میدانید عصر نوین همواره پیش به‌سوی پیشرفت تکنولوژی دارد. طبیعتاً استفاده از کسب و کارهای اینترنتی یکی از سودآورترین روش‌ها است. عامل مؤثر در افزایش کسب و کار مجازی، استفاده از ایده های مناسب و تکنولوژی‌های متناسب با نیاز کسب و کار آنلاین است.

شاید گفته شود هدف تمام افراد یا صاحبان شرکت‌ها که در فضای اینترنتی فعالیت می‌کنند، با هم متفاوت است؛ اما در کل در یک هدف با هم متحد هستند آن هم جذب مشتری بیشتر و کسب سودآوری زیاد است.

ازجمله مزایای کسب و کار مجازی می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • سرمایه کم و یا عدم سرمایه .
  • بدون محدودیت زمانی و مکانی
  • مستقل بودن

باید بدانید که کسب و کارهای مجازی هم مانند سایر کسب و کارها دارای معایبی است؛ آن هم دشواری جلب اعتماد کاربران است؛ زیرا در فضای مجازی یکسری کلاهبردارانی هستند که سبب بی‌اعتمادی و ترس کاربران برای خرید در این فضا می‌شوند. اما این مشکل را می‌توان با ایمن کردن سایت خود و رعایت تمام قوانین حل کرد. به یاد داشته باشید که فراموش یک مورد امنیتی هم ممکن متحمل خسارت جبران‌ناپذیری شود.

مثلاً تصور کنید یک دانشجو چطور می‌تواند در کنار تحصیل کسب درآمد داشته باشد؟

در حقیقت او می‌تواند در زمینه‌ای که استعداد و مهارت دارد، مثلاً کار ترجمه کردن یا مهارت گرافیکی کسب درآمد راحت کند و حتی نمونه‌ای از کارهای خود را در وب سایت‌ها و کانال‌های مختلف برای تبلیغات و جذب مشتری قرار دهد. یا مثلاً یک خیاط می‌تواند برای کسب درآمد مجازی، با طراحی صفحه در اینستاگرام و گذاشتن نمونه دوخت‌های کاری خود و حتی آموزش قسمتی از مراحل دوخت، علاوه بر جذب مشتری، صاحب کارآموزان متعددی برای آموزش شود.

کسب و کار مجازی یا فیزیکی؟ کدام بهتر است؟

کسب و کار مجازی یا فیزیکی؟

ما به‌طورکلی 2 نوع کسب و کار داریم:

  1. کسب و کار مجازی
  2. کسب و کار فیزیکی

مثلاً یک مغازه لباس‌فروشی؛ آیا مغازه تعمیرات لوازم‌خانگی و بسیاری از شغل‌هایی از این قبیل جزء کسب و کارهای فیزیکی به شمار می‌آیند؟ اما اگر همین مغازه لباس‌فروشی یک صفحه در اینستاگرام باز کند و از طریق اینترنت شروع به فروش محصولات خود کند، در حقیقت وارد کسب و کار مجازی شده است؛ یعنی در کنار فروش حضوری (کسب و کار فیزیکی)، فروش غیرحضوری (کسب و کار مجازی) هم دارد.

اما موفقیت در هردو کسب و کارها مستلزم رعایت تمام نکات و اصول است که سبب سودآوری و کسب درآمد زیاد می‌شود.

مزایای مشاغل مجازی

مشاغل مجازی یکی از روش‌های کسب درآمد آسان و کم‌هزینه در هر محیطی است؛ به‌طوری‌که سبب کاهش بیکاری در اجتماع و افزایش ثروت تولید ملی می‌شود.

پژوهش‌های مختلف نشان داده است که مشاغل مجازی به‌عنوان پردرآمدترین مشاغل است که دارای یک رابطه برد برد را در خود دارد؛ یعنی علاوه بر داشتن سود برای صاحبان آن مشاغل، برای مشتریان هم منافعی را در پی دارد مثلاً:

  • به علت تنوع محصولات امکان انتخاب گسترده فراهم است
  • امکان مقایسه (قیمت، کارایی، رتبه) چند محصول به‌طور همزمان وجود دارد
  • امکان خرید آسان و غیرحضوری مهیا است
  • مشاغل مجازی همچنین به افراد آزادی عمل داده است که کار خود را بر اساس قیمت مدنظرشان انتخاب کنند که به این افراد فریلنسر گفته می‌شود
  • همچنین آموزش‌های آنلاین مثل طراحی وب سایت و مشاوره‌های اینترنتی جز مشاغل مجازی هستند

ازجمله مزایای مشاغل مجازی را می‌توان:

  • عدم نیاز به سرمایه اولیه زیاد
  • عدم محدودیت‌های زمانی و مکانی
  • بازده بالا
  • صرفه‌جویی در زمان و پول و منابع
  • حذف واسطه‌ها

در حقیقت در کسب و کار مجازی امکان توسعه و پیشرفت در صورت وجود دارد که تمام قوانین و مقررات را رعایت کرد. مثلاً یک مغازه پارچه‌فروشی که به‌تازگی وارد فضای کسب و کار مجازی شده است، باید سایت خود را طبق قوانین طراحی و برای داشتن سودآوری زیاد اصولی مثل توجه به نیاز کاربران، پاسخگویی سریع، به‌روز بودن و … را رعایت کند.

مراحل گرفتن مجوز برای کسب و کارهای اینترنتی چگونه است؟

بعدازاینکه با انواع کسب و کارها آشنا شدید و به این نتیجه رسیده‌اید که کسب و کار اینترنتی نسبت به سایر کسب و کارها از سوددهی و درآمدزایی زیادی برخوردار است، اگر به فکر راه اندازی یک کسب و کار اینترنتی هستید، باید قبل از هر اقدامی مجوزهای لازم را دریافت کنید. اکنون می‌خواهیم با هم با مراحل گرفتن مجوز برای کسب و کار اینترنتی آشنا شویم.

به‌طورکلی مجوز کسب و کار اینترنتی به دو قسمت تقسیم می‌شود:

  1. مجوزهای عمومی
  2. مجوزهای اختصاصی

مجوزهای عمومی برای انواع کسب و کار آنلاین عمومیت دارد و باید با توجه به نوع کاربری سایت نماد اعتماد دریافت کند که اغلب نماد اعتماد توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیک داده می‌شود. به‌طورکلی، تمام سایت‌هایی که کار فروش کالا خدمات را انجام می‌دهند، باید نماد اعتماد دریافت کنند.

مجوزهای اختصاصی به این صورت است که هر صنفی نیاز به پروانه اختصاصی همان صنف و اتحادیه را دارد. مثلاً به‌منظور فروش محصولات بهداشت و درمان باید مجوز از وزارت بهداشت و درمان دریافت شود.

شاید این نکته برایتان جالب باشد چه سایت‌های شرکتی و شخصی نیاز به اخذ پروانه کسب و کار یا نماد اعتماد الکترونیکی ندارند.

در کل مراحل لازم جهت دریافت مجوز کسب و کار اینترنتی عبارت‌اند از:

  1. راه اندازی کسب و کار مجازی
  2. ثبت تقاضا توسط متقاضی کسب و کار در سامانه اینماد
  3. ارجاع تقاضای کسب و کار
  4. مشمول قانون نظام صنفی به سامانه اصناف بعد از ارزیابی توسط مرکز توسعه تجارت الکترونیکی
  5. بارگذاری مدارک
  6. تکمیل پرونده توسط اتحادیه
  7. صدور پروانه کسب

نکته: مرجع صدور مجوز کسب و کار اینترنتی وزارت صنعت معدن و تجارت است.

نتیجه

ما در این مقاله سعی کردیم تعریف جامع از کسب و کار مجازی و ضرورت استفاده از آن را نشان دهیم. همان‌طور که میدانید بیل گیتس یکی از تأثیرگذارترین کارآفرینان و مدیران معاصر در دنیای فناوری است که می‌گوید: اگر کسب و کارتان اینترنتی نیست، شما متأسفانه صاحب یک کسب و کار از رده خارج و روبه‌زوال هستید. همین جمله ایشان ضرورت و اهمیت کسب و کار اینترنتی را به‌خوبی نشان می‌دهد؛ بنابراین، در دنیای که پیوسته در حال پیشرفت است، اگر شما نتوانید کسب و کارتان را یا حداقل بخشی از آن را اینترنتی کنید، باید به‌زودی منتظر ضررهای زیادی شوید.

کسب و کار فیزیکی یا مجازی؟ کدام را انتخاب کنم؟

 برای پاسخ دادن به این سؤال باید بدانید که این دو چه فرق اساسی با هم دارند. در حقیقت در کسب و کارهای فیزیکی (سنتی)، فرد باید برای فروش محصول و معرفی برند خود زمانی را صرف پیدا کردن محل کار، هزینه‌ای برای اجاره یا حتی خرید مغازه، تهیه لوازم اولیه داخل مغازه و… کند. همه اینها یعنی صرف زمانی برای به کار نشستن کسب و کار است؛ این در حالی است که کار موردنظر فقط محدود به محیط زندگی خودتان است.
شاید این نوع کسب و کارها ابتدا زندگی بشر بسیار مرسوم و اثربخش بود؛ اما با گذشت زمان و پیشرفته شدن بشر در صنعت تکنولوژی و گسترش شبکه‌های جمعی مختلف، این امکان فراهم شد که فرد در فضای مجازی در پهنای وسیع و شروع به خرید و فروش محصولات خود کند.
همان‌طور که می‌دانید در کسب و کارهای مجازی فرد نیاز به سرمایه زیاد ندارد و ۲۴ ساعت بدون محدودیت مکانی می‌توانند کسب درآمد از اینترنت کند.
باید توجه داشته باشید کسب و کارهای مجازی هم مانند سایر کسب و کارها معایبی دارد. مثل: نداشتن اعتماد خریدار، کالاهای خاص، اختلال در اینترنت و … که با رعایت یکسری اصول و قواعد می‌توان با این مشکلات مقابله کرد.
به‌طور کل می‌توان گفت هزینه، سرمایه و تبلیغات در کسب و کارهای مجازی بسیار کمتر از راه‌اندازی کسب و کارهای فیزیکی است.

ارزش دارد که کار طاقت فرسا و سخت صنعتی خود را رها کنم و به کسب و کار اینترنتی وارد شوم؟

در این مورد باید در مورد کار اینترنتی که میخواهید به آن وارد شوید تحقیقات کامل کرده باشید تا ضرر نکنید.

بدون دیدگاه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *